Skip to content

20e-eeuws gemeentelijk monument: continueren van de landhuisstijl

De in het Kinheimpark gelegen villa De Hoeve is in 1923 gebouwd in de Engelse land-huisstijl, met elementen van de Amsterdamse School.

De villa heeft een bijzondere compositie van grote en kleine toevoegingen en verspringingen aan het grote woonhuis. De toegepaste materialen zijn warm en traditioneel. De detaillering verraadt de toenmalige tijdsgeest van herwaardering van het vakmanschap.

In de jaren negentig van de vorige eeuw hebben de toenmalige bewoners aanpassingen gedaan aan de villa. De oorspronkelijke keuken is met een aanbouw uitgebreid. De gevel is met een afwijkende steen gemaakt. De detaillering van het kozijn en de daklijst sluit niet aan bij de oorspronkelijke compositie van de villa.

De aanleiding voor de opdracht waren gevelschades aan het monument en de verzak-king van het bijgebouw. Het bestaande bijgebouw en een deel van de villa zijn gesloopt en herbouwd. Bij de uitwerking van het ontwerp streefden wij naar een continuering van het oorspronkelijk ontwerp. Het sculpturale karakter doorzetten en de toegepaste materialen, kleuren en detailleringen zijn afgeleid van de authentieke villa en verweven in het nieuwe deel.

pr architectenburo werkte aan:
restauratie/ ontwerp/ tekeningen en details/ contractfase/ aanvraag vergunningen/ bouwbegeleiding

partners:

  • Adri Verhoef (constructeur, NAP ingenieurs)
  • Niels van Wanssum (Niels Maakt, meubelmaker)
  • Rick van Wilgenburg (Bouwbedrijf Nieuwenhuizen bv.)

wat Arjan en Jessica Groote over Peter schrijven;

Peter Rutten heeft als architect de bijgebouwen van onze Villa ‘de Hoeve’ in Bloemendaal herbouwd. ‘De Hoeve’ is een gemeentelijk monument gebouwd in de periode 1923-1924 naar ontwerp van de architecten Mulder en van Asdonk. Het is een ‘Gesamtkunstwerk’ met kunsthistorisch waardevolle elementen zoals bijzonder metselwerk, glas-in-lood van Willem Bogtman en een gevelsteen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde.

Wij vonden in Peter een architect die deze Gesamtkunst een eeuw later verder kon vervolmaken. Terugkijkend denken wij dat het proces zo goed is verlopen doordat Peter in staat blijkt ogenschijnlijk tegenstrijdige eigenschappen te combineren. Zo heeft hij een duidelijke visie, maar laat ruimte voor eigen inbreng of tijd voor gewenning. Hij wordt erkent in zijn netwerk, maar staat voor zijn opdrachtgevers en hij combineert een creatieve, kunstzinnige kant met een strak planmatige aanpak.”