Skip to content

instandhouding van rijksmonumentale hofje van Bakenes in Haarlem

Het hofje van Bakenes is het oudste nog bestaande hofje in het centrum van Haarlem. Dit bijzondere rijksmonument is in de jaren tachtig van de vorige eeuw grootschalig gerestaureerd. Sommige keuzes die toen zijn gemaakt, hebben rampzalige gevolgen voor het monument gehad.

Samen met én onder de bezielende leiding van Pim van Zalingen hebben we de gevels aan de binnenplaats minutieus onderzocht. De gevels waren bepleisterd met een cementmortel en afgewerkt met een spierwit en dampdicht verfsysteem. De verkeerde opbouw had destructieve gevolgen voor de 17e eeuwse houten staanders in de massieve gevel.

Voor het herstel zijn de gevels volledig gestript en vervangen door dampopen stucwerk. De restauratiestukadoors hebben dit met de “losse hand” aangebracht. Samen met de natuurlijke kleur van kalk is het eindresultaat prachtig geworden.

Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de instandhouding van het dak en dakkapellen. We zijn supertrots om aan dit bijzondere hofje in Haarlem te mogen werken.

pr architectenburo werkte aan:
restauratie / tekeningen en details / contractfase / bouwbegeleiding

partners:

  • Pim van Zalingen r.i.p. (Bouwbedrijf van Zalingen)
  • Rick van Wilgenburg (Bouwbedrijf Nieuwenhuizen bv.)
  • afdeling Erfgoed (gemeente Haarlem)