Skip to content

karakteristieke jarendertighoekwoning aan de Garenkokerskade

We zijn gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor het achterstallig onderhoud, herstel van de achtergevel en tot slot vergaande verduurzaming van deze karakteristieke jarendertighoekwoning.

Verduurzaming van historische gebouwen start met het in beeld brengen van de grote warmtelekken en de huidige staat van het huis en installatie. Aanpassingen en verbeteringen moeten niet leiden tot verlies van karaktervolle elementen in het in- en exterieur. Daarom hebben we de architectonische stijlkenmerken uit de jaren dertig bestudeerd en de bestaande waardevolle elementen goed gedocumenteerd. Samen met het bouwteam zochten we naar de optimale en passende oplossingen. Zo hebben we de authentieke geprofileerde houten kozijnen en ramen gekopieerd en voldoen ze nu aan de strenge hedendaagse eisen. Zelfs in de bovenlichten is het oorspronkelijke glas-in-lood in het isolatieglas geïntegreerd.

Toevoegen van economische waarde kan het ontwerp sterk beïnvloeden. De dakpannen verkeerden in een zeer slechte staat. De bestaande zolder was slecht toegankelijk en niet bruikbaar. Door de trap van de eerste verdieping te kopiëren en in het dak bescheiden karakteristieke jaren dertig dakkapellen op te nemen is een volwaardige verdieping ontstaan. Het dak is aan de buitenzijde maximaal geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakpannen. Er is veel aandacht geschonken aan een onzichtbare overgang naar de naastgelegen woning. Met deze ingrepen heeft het gebouw zijn oude allure terug gekregen en ook een extra verdieping.

De tweede grote uitdaging vormde de integratie van de duurzame installaties en het beperken van het warmte verlies door de dichte gevel. Dit was niet eenvoudig. Het na-isoleren van de spouw bleek niet mogelijk. Daarom zijn er geïsoleerde voorzetwanden geplaatst. Door deze ingrijpende aanpak konden we ook voorzieningen inpassen voor de toe- en afvoer van lucht in alle ruimten. Deze ingrepen kunnen leiden tot een vervreemding van het jaren dertig gevoel in het interieur. Uitgekiende detaillering van bepalende delen, materiaalkeuzes en vroegtijdige afstemming met de aannemer, interieurontwerper en installatie-adviseur hebben geleid tot een vanzelfsprekende en bijna onzichtbare integratie van de installaties in het interieur.

Tot slot zijn alle kleuren, armaturen, materialen en afwerkingen binnen, maar ook buiten met de interieurontwerper afgestemd. Hierdoor ontstaat er één samenhangend ontwerp zonder dat we het oorspronkelijke ontwerp en de wensen van de opdrachtgevers uit oog hebben verloren.

pr architectenburo werkte aan:
ontwerp / verduurzamingsvisie/ tekeningen en details / contractfase / aanvraag vergunningen / bouwbegeleiding

partners:
Peter heeft ons geweldig geholpen. Zijn punctualiteit, geduld en werkethos hebben ervoor gezorgd dat we stress vrij en met veel plezier een jaarlang aan de renovatie van ons huis hebben kunnen werken. Zijn visie en gevoel voor detail hebben vanaf het begin ervoor gezorgd dat het project op de rails is gebleven. Zijn hands-on begeleiding hebben ervoor gezorgd dat wij ons dagelijks leven ook gedurende het gehele project gaande konden houden. We zijn hem (en zijn team) zeer dankbaar.