Skip to content

17e-eeuws rijksmonument: de kosterwoning van de Bakenesserkerk

Goed onderzoek doen voordat je start met ontwerpen is in ons vak essentieel. Soms ontdek je leuke verassingen. Uit de archiefstukken blijkt dat de voormalige kosterwoning van de Bakenesserkerk in de jaren dertig van de vorige eeuw bijna in zijn geheel is gereconstrueerd. De waarschijnlijk 17e-eeuwse woning kende vele gebreken. De oorspronkelijke plattegronden zijn bij de herbouw in de jaren dertig verloren gegaan, maar de contouren van de kerk en de oorspronkelijke functie van kosterwoning zijn tot op de dag van vandaag nog aanwezig.

De ‘gespleten’ functionaliteit van het huis is enerzijds de charme en anderzijds zijn beperking. Hoe kunnen we de ruimten onderling optimaliseren zonder dat we het karakter van het woonhuis te veel aantasten?

De grootste wijzigingen in het interieur vinden plaats op de verdiepingen. De eerste verdieping wordt geoptimaliseerd en slaapkamers worden samengevoegd tot een ruime woonkamer. De zolderverdieping van het huis wordt uitgebreid. In het kerkdeel wordt de zolder getransformeerd tot spectaculaire master bedroom met uitzicht op de Bakenessekerk en de 15e-eeuwse houten kapconstructie.

De bouwwerkzaamheden starten in 2022.

pr architectenburo werkte aan:
restauratie / ontwerp / tekeningen en details / aanvraag vergunningen/ contractfase/ bouwbegeleiding.

partners:

  •  Adri Verhoef (constructeur, NAP ingenieurs)

  • Jos Schrijen (bouwhistoricus, DOOK)