De voormalige kosterwoning van de Bakenessekerk in het centrum van Haarlem is in de jaren dertig van de vorige eeuw bijna in zijn geheel gereconstrueerd. De oorspronkelijke 18e eeuwse opzet is toen verloren gegaan, maar de contouren in de kerk en de oorspronkelijke functie van kosterwoning zijn tot op de dag van vandaag nog aanwezig.
De ‘gespleten’ functionaliteit van het huis is enerzijds de charme en anderzijds zijn beperking. Hoe kunnen we de ruimten onderling optimaliseren zonder dat we het karakter van het woonhuis te veel aantasten?
De grootste wijzigingen in het interieur vinden plaats op de verdiepingen. De eerste verdieping wordt geoptimaliseerd door de slaapkamers samen te voegen tot een ruime woonkamer. De zolderverdieping van het woonhuis wordt vanuit de tuin onzichtbaar uitgebreid met een logeerkamer en badkamer.
In het kerkdeel wordt de zolder getransformeerd tot spectaculaire master bedroom. De nieuwe dakramen zorgen voor mooi daglicht. En de toren van de Bakenessekerk wordt in de slaapkamer zichtbaar. Oude bouwsporen worden niet verstopt, maar juist getoond. Een 17e eeuwse openhaard wordt een spannende nis. Vanuit je bed kun je nu genieten van de 15e-eeuwse kapconstructie van de kerk. We hebben bewust niet alles glad en strak gemaakt, maar zijn juist op zoek gegaan naar de spanning tussen oud en nieuw, strak en ruw, mat en glans. Hierdoor is een spannende ruimte ontstaan waar iedereen trots op is.
pr architectenburo werkte aan:
restauratie / ontwerp / tekeningen en details / aanvraag vergunningen/ contractfase/ bouwbegeleiding.
partners:
Adri Verhoef (constructeur, NAP ingenieurs)
Jos Schrijen (bouwhistoricus, DOOK)