Skip to content

18e-eeuws rijksmonument: de kosterwoning van de Bakenessekerk

De voormalige kosterwoning van de Bakenessekerk in het centrum van Haarlem is in de jaren dertig van de vorige eeuw bijna in zijn geheel gereconstrueerd. De oorspronkelijke 18e eeuwse opzet is toen verloren gegaan, maar de contouren in de kerk en de oorspronkelijke functie van kosterwoning zijn tot op de dag van vandaag nog aanwezig.

De ‘gespleten’ functionaliteit van het huis is enerzijds de charme en anderzijds zijn beperking. Hoe kunnen we de ruimten onderling optimaliseren zonder dat we het karakter van het woonhuis te veel aantasten?

De grootste wijzigingen in het interieur vinden plaats op de verdiepingen. De eerste verdieping wordt geoptimaliseerd door de slaapkamers samen te voegen tot een ruime woonkamer. De zolderverdieping van het woonhuis wordt vanuit de tuin onzichtbaar uitgebreid met een logeerkamer en badkamer.

In het kerkdeel wordt de zolder getransformeerd tot spectaculaire master bedroom. De nieuwe dakramen zorgen voor mooi daglicht. En de toren van de Bakenessekerk wordt in de slaapkamer zichtbaar. Oude bouwsporen worden niet verstopt, maar juist getoond. Een 17e eeuwse openhaard wordt een spannende nis. Vanuit je bed kun je nu genieten van de 15e-eeuwse kapconstructie van de kerk. We hebben bewust niet alles glad en strak gemaakt, maar zijn juist op zoek gegaan naar de spanning tussen oud en nieuw, strak en ruw, mat en glans. Hierdoor is een spannende ruimte ontstaan waar iedereen trots op is.

pr architectenburo werkte aan:
restauratie / ontwerp / tekeningen en details / aanvraag vergunningen/ contractfase/ bouwbegeleiding.

partners:

  •  Adri Verhoef (constructeur, NAP ingenieurs)

  • Jos Schrijen (bouwhistoricus, DOOK)

Voor de verbouwing van ons bijzondere huis hebben wij bewust gekozen voor Peter, gezien zijn kennis, expertise en uitgebreide ervaring bij het verbouwen van Rijksmonumenten. De keuze voor Peter bleek de juiste. In goed overleg kwamen we tot een prachtig plan ter herinrichting van ons huis, waarbij ruimte voor vernieuwing, maar met oog voor detail en behoud van het unieke karakter. Het contact met de Gemeen-te liep, met dank aan Peter, soepel en voorspoedig. Ook tijdens de verbouwing bleek Peter van grote toegevoegde waarde, waarbij een kritische, maar constructieve houding opviel, en altijd in positief overleg met de aannemer, de uitvoerders en met ons. Het resultaat is een prachtige kosterswoning voorzien van alle moderne gemakken, maar met behoud van de elementen die ons huis zo uniek maken.